Arto

TUULIVOIMAA – Kannattaako se?

Kemijärven kaupunginvaltuusto hylkäsi eilen ylivoimaisella äänten enemmistöllä Kemijärven järvimaisemaa ympäröiville vaaroille suunniteltujen tuulivoimapuistojen osayleiskaavat. Näin tuulivoimaa ei rakenneta tähän järvimaisemaan, johonkin muualle Kemijärvelle voidaan ehkä rakentaa.

Onko tuulivoimassa ylipäätään mitään järkeä? Pohdiskelin tätä asiaa jo 11.11.2011 http://www.mtv.fi/uutiset/mielipiteet/nettivieraat/artikkeli/tuulivoimaa—kannattaako-se-/2034912 julkaisemassani MTV3:n nettikolumnissa. Arvioin silloin, että tuulivoima on hinnaltaan noin kolme kertaa kalliimpaa kuin ydinvoima. Arvio pitänee edelleenkin paikkansa.

Suuri huoli syntyy myös siitä, mitä tuulivoiman tuotantotuki eli ns. syöttötariffi maksaa yhteiskunnalle. Jos tuulivoimaa rakennetaan maksimäärä eli 2500 megavattia ja tukea maksetaan 12 vuoden ajan, tarkoittaa se noin kahden miljardin laskua valtiolle eli meille veronmaksajille. Ja vastaavaa hyötyä tuulivoiman tuottajille. Työllisyysvaikutus on vaatimaton, samoin verotuotot kunnille. Onko meillä tähän varaa?

Olisiko viisaampaa käyttää tämä tukisumma johonkin muuhun? Suomalaisittain olisi järkevää käyttää tuo raha metsäbioenergian tuotantotukeen. Tällä hetkellä metsäbioenergia ei pärjää kilpailussa laskeneen kivihiilen maailmanmarkkinahinnan kanssa. Kun tähän vielä yhdistetään turpeen verotuksen ja metsähakkeen tuen välinen linkki – turpeen verotuksen kiristyessä on metsähakkeen tukea alennettava – ollaan omituisessa tilanteessa. Puhdas kotimainen, työllistävä energia on liian kallista. Itse tekemiemme päätösten takia.

Näiden omituisten linkkien ja muiden metsäbioenergian käyttöä estävien tekijöiden purkamiseen on ryhdyttävä pikaisesti.