Arto

TUULIVOIMA SOTKEE SÄHKÖMARKKINAT

Tuulivoiman tuotantotuki – syöttötariffi – käy päivä päivältä käsittämättömämmäksi. 105,3 euron takuuhinta tuotteesta, jonka markkinahinta on noin 35 €, tekee tuulivoimatuotannon tosi kannattavaksi ja tuo markkinoille monenlaisia toimijoita. Vaikka tuki vuonna 2016 laskeekin 83,5 euroon megawattitunnilta, on megawattitunnin hinta edelleen ylenpalttinen suhteessa tuotantokustannuksiin.

Tukea maksetaan niin kauan kuin tukeen oikeutettu kokonaisnimellisteho, 2500 megawattia, tulee täyteen, kuitenkin korkeintaan vuoden 2023 loppuun saakka. Kun sähkön markkinahinta on laskenut, nousee tukiosa yhä suuremmaksi. On arvioitu, että tukikauden aikana tullaan tuulivoimatukea maksamaan noin 3 miljardia euroa, noin kolmannes enemmän kun takuuhintajärjestelmää luotaessa vuonna 2011 arvioitiin. Joka sekin oli erittäin paljon. Tuulivoimasta tulee kaikkein tuetuin toimiala Suomessa, ehkä maataloutta lukuun ottamatta. Maatalous on kuitenkin toiminut aivan erilaisissa tuotanto-olosuhteissa.

Onko tässä mitään järkeä? Ei ole. Sähkömarkkina sotkeutuu pahasti. Tuulivoimatuottaja voi nyt todellisuudessa itse määritellä tuotantokustannuksensa miksikä tahansa, koska yhteiskunta maksaa joka tapauksessa erotuksen. On ilmeistä, että näin käy juuri nyt. Tuulivoimaa myydään verkkoon alle tuotantokustannuksen, sähkön hinta laskee, mutta me sähkönkäyttäjät maksamme saman hinnan edelleen. Maksamme siis sähkön alentuneen hinnan sähkölaskussa ja saman aikaisesti veroina yhä suuremman osan takuuhinnan kustannuksena. Sähkömarkkinoilla tämä johtaa pikkuhiljaa siihen, että kaikkien sähkön tuotantotavat tarvitsevat yhteiskunnan tukea. Ja me kuluttajat maksamme.

Tuulivoiman tukijärjestelmää pitää pikaisesti korjata, pienemmäksi. Ensimmäinen askel on se, että tukea maksetaan vain siihen asti, kun tuulimyllyn investointi on loppuun maksettu. Sen lisäksi tukea pitää vähentää teknologian kehityksen myötä. Jo nyt uudet 5 megawatin nimellistehoiset tuulivoimayksiköt rannikolla kannattavat ilman tukeakin. Mutta tuen myötä nämä myllyt ovat nyt erittäin kannattavia. Ja me maksamme.

Sovitaanko nyt ainakin niin, että tänne Lappiin ei napapiirin pohjoispuolelle rakenneta enää yhtään uutta tuulivoimayksikköä kaunista luontoa pilaamaan?