Arto

Tulevaisuuden eurooppalainen Suomi

Tulevaisuutta on tarpeetonta ennustaa, mutta tiettyjä suuntalinjoja voidaan aina otaksua löytyvän. Lähivuosina Suomi kehittyy niillä osa-alueilla joista olemme tunnettuja jo nyt. Teollisuudessa ja yrityselämässä metsäteollisuuden erikoisosaaminen, konepajateollisuus, puhdas teknologia eli cleantech, kylmäosaaminen ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet yhdessä puhtaan alkutuotantomme kanssa jatkavat Suomi-kuvan luomista. Emme saa unohtaa digitaalisia markkinoita, joiden kehityksessä olemme alkuvaiheessa. Sielläkin suomalainen peliteollisuus ja insinööriosaaminen ovat jo saavuttaneet vahvaa jalansijaa.

Eurooppalaisittain tarkasteltuna olemme lähivuosina edelleen hyvinvointivaltio, tosin kenties ”kalliiksi” mielletty. Meillä on kuitenkin puhdas luontomme, korkea teknologia ja vakaa yhteiskunnallinen ilmapiiri. Maantieteelliselle sijainnillemme emme voi mitään, mutta sen positiivinen merkitys kasvaa koko ajan. Arktinen alue kiinnostaa aivan eri tavoin kuin vielä muutama vuosi sitten ja Koillisväylän kuljetusvirroista meidän pitää kyetä saamaan osamme. Osaamisemme, koulutuksemme ja innovaatioidemme lisäksi meidät tunnetaan myös tulevaisuudessa rauhanvälittäjän tehtävistä ja konfliktien rauhoittamisesta. Näin riippumatta siitä olemmeko Natossa vai emme.

Kansainvälistyminen jatkuu ja saamme etuoikeuden tutustua eri kulttuureihin. Toimimme osaavina ja aikaansaavina globaaleilla markkinoilla. Perusluonteemme ei muutu, olemme edelleen pääosin rauhallisia ja harkitsevia, vaikka nykyisin jo keskustelemme sujuvasti eri kielillä. Talvella nautimme lumesta, tuomme matkailijoita tutustumaan kylmyyteen ja kehitämme kylmässä toimivia teknologioita. Kesän koittaessa sen valoisuus ihastuttaa meitä. Saatamme lentää lomalle kaukomaille, mutta pääosin vietämme lomiamme mökeillä metsän, puhtaan luonnon ja tuhansien järviemme keskellä, aivan kuten tähänkin saakka. Olemme suomalaisia, eurooppalaisia ja ylpeitä siitä.

Viimeisten kuluneiden viikkojen aikana minulla on ollut ilo ja suuri etuoikeus päästä taas tutustumaan tähän kotimaahamme. Vaalikiertueiden aikana maata on kierretty ristiin rastiin. Olen käynyt monia mielenkiintoisia keskusteluita mitä moninaisimmista asioista. Meillä on tulevaisuudessa ratkaistavana monia ongelmia. Eriarvoisuus ei saa lisääntyä ja ihmiset pitää saada työllistettyä. Taloudelliset ongelmat vaivaavat niin valtioita kuin kansalaisiakin, tämä asia on myös saatava ratkaistuksi. Euroopan poliittinen ja sotilaallinen vakaus on turvattava. Kaikkia näitä kysymyksiä ja asioita ratkaistaan Euroopan parlamentissa. Ei ole yhdentekevää kenet sinne lähetetään. Itse olen varma siitä, että suomalaisella ei ole Euroopassa eikä missään muuallakaan mitään hävettävää. Me olemme kiinteä osa eurooppalaista perhettämme, mutta omilla kansallisilla erityispiirteillä varustettuna. Tämä näkyy esimerkiksi maatalouspolitiikassa. Suomalaisena Euroopassa nyt ja tulevaisuudessa, sen varaan on hyvä rakentaa.

Haluan kiittää Sinua blogieni lukija osallistumisesta kampanjaani, olitpa sitten puolesta tai vastaan. Tulevaisuuden Euroopan rakentaminen jatkuu, yhteistyössä ja erilaisia näkökantoja kunnioittaen. Samalla tavalla olen pyrkinyt tekemään myös tätä kampanjaani, josta lämmin kiitokseni teille kaikille mukanaolijoille.